Ugrás a fő tartalomra

Bántó szavak...

Túlérzékenyek -e a down-szindrómás gyermeket nevelő szülők? Miért bántja a fülüket, ha olyan kifejezéseket hallanak, mint pl. retardált, imbecilis, debil, stb.? Egyáltalán hogyan nevezzük gyermekünk rendellenességét?

A feleségemmel sokat tanakodunk azon, hogyan is írjuk le Marci fiunk problémáját valaki olyannak, aki a Down-szindrómáról keveset tud vagy, ha tud is, információi felszínesek, helytelenek.

Kezdjük egy kis múltba tekintéssel... Egy bizonyos Dr. John Langdon Down volt az első, aki 1866-ban elsőként klinikailag leírta a tünetegyüttest. Azt gondolta - helytelenül - hogy a Down-szindróma egy "visszaütés" egy primitívebb rassz szintjére, amilyeneknek a mongolokat tartotta. (Akkoriban az emberiség fejlődése csúcsának az európai embert tekintették) Ebből ered a ma már elfogadhatatlan "mongoloid idióta" ("mongolidiotizmus", "mongolizmus") elnevezés. A múlt század 60-as éveitől ezeket a kifejezéseket már nem használják. Használják viszont a régies Down-kór megnevezést. Ezzel több gond is van. Egyrészt bántóan hangzik, másrészt félrevezető, mivel a Down-szindróma nem betegség, hanem egy állapot.

Az olyan szavakra, mint retardált, imbecilis, lökött, debil... az egész család: Marci, én és a feleségem is irtó haragos arcot tudunk vágni.(és egyszerre!)  Tessék vigyázni! :) Ez kb. olyan, mint amikor a szlovákok a magyart a hülye szinonímájaként használják. (vagy mi magyarok a talián szócskát, vagy amikor azt mondjuk, hogy buta tót...) Egyszerűen bántó! Sőt, a számomra újabban nem csak akkor, ha a Down-szindrómával kapcsolatban használja valaki. Hiszen így az a jelző, amit valaki olyannal kapcsolatban mondunk ki, aki lehet, hogy valóban neveletlen, rosszakaratú, hazug, csaló, vagy bármi más - lényegében visszahat egy fogyatékra. Ám a fogyatékkal élők általában azért nem teljesen hülyék, megértik a dolgokat, és szerintem ez nem túl kellemes nekik. Ráadásul nem is tehetnek arról, hogy valami fogyatékossággal születtek.

Az igazság az, hogy amikor a Marcira nézünk a feleségemmel, akkor az olyan szavak is, mint a fogyatékos, értelmi fogyatékos, mentálisan sérült vagy hasonlók elszomorítanak, kétségbe ejtenek. Igaznak sem érezzük, hiszen olyan értelmesen, érdeklődve, okos szemekkel tud ránk nézni! Talán még az értelmileg akadályozott/korlátozott megnevezés tűnik a legelfogadhatóbbnak a Down-szindrómával kapcsolatban. Marcinkkal kapcsolatban azonban semmiképp! A legjobb, ha egyszerűen Marcinak nevezik a Marcinkat. :)

Már csak azért is, mert a többi valahogy olyan elérhetetlenné és értelmetlenné tesz mindent. Szükséges Michael Johnson festményei kapcsán  más valamit is mondani, azon kívül, hogy szépek?! Szerintem nem csak úgy "különben" szépek, Michael nem is "annak ellenére" ügyes! Én magam pl. Bernadette Resha alkotásaihoz sem tudnék még csak megközelítőleg hasonlókat sem készíteni. Aztán ott van pl. Pablo Pineda. Kétdiplomás Down-szindrómás tanár, aki nem mellesleg remek színész is. A sort még hosszasan lehetne folytatni. De fölösleges lenne. Egy barátom mondta nemrég: "Folyton azon meditálsz, hogy bántani fogják Marcit, pedig csak a buta emberek tesznek olyat. Azokkal meg nem kell foglalkozni, mert nem tudják mit cselekszenek..." Ezek szerint megyünk tovább.

Végül még néhány fénykép Marcinkról és a "csacsiló"-ról:







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mérföldkövek

Kezdjük is mindjárt egy kis videóval... És, igen!!! Marci felült... S azóta egyfolytában. Nem egyszer, nem kétszer, nem is háromszor... Naponta több százszor! Felül anya ölében, szoptatás közben, felül, ha apu hazajött, felül a nappaliban, játék közben, felül a konyhában, a hálóban, mindenhol! Mérföldkőhöz érkeztünk. Nagy a boldogság. El kell őt fogadnunk, olyannak amilyen. Se túl sokat, se túl keveset tőle elvárnunk nem szabad. Hány és hány szülő esik ebbe a hibába! Fejlesztések, nyelvórák gyerekkorban, s a folyamatos elvárás, hogy gyereke diplomata, orvos, filozófus, nagy író, költő, üzletember, sebész, színész, futballista legyen. A folyamatos bizonyítási vágy... Gyerekek, akiknek nincs gyerekkoruk, mert már készülnek a nagy életre, amikor ők valakik lesznek - megfelelve a szülői elvárásoknak. Hány és hány fiatalember nem bírja el a terhet! Hiszen nem emiatt nyúlnak tiltott szerekhez? Nem emiatt ugornak az egyik kapcsolatból a másikba? Nem emiatt utaznak be fél világot,

"Szó, szó, szó..." - Marci beszélni tanul

Aki facebookon is követi kis családunk mindennapjait, talán emlékezik még arra a hangfelvételre, amin az akkor még csak alig egy éves Marci fiunk az „apa” szócskát ismételgeti. Az azóta eltelt időben sok más szót is megértett és kimondott már, de vannak időszakok, amikor közülük egyet-egyet elfelejt. Marci ma - néhány hetes kihagyás után - ismét apának szólított. Boldogság a köbön! Sajnos feleségemnek még nem adatott meg az az öröm, hogy Marcello – ahogy olaszos hangulatunkban olykor Marcinkat nevezzük - anyának szólítsa őt. Remélhetőleg ez már a közeljövőben megváltozik! Bizakodásomnak jó okot ad, hogy Marcink egyre több szót ért, és egyre több szót mondani is megtanult már. (rövid lista - kimondott szavak: „adjál”, „be”, tente, tik-tak, lámpa, cica, apa, baba, bárány; állathangok utánzása, állatok jelölése: kutya, oroszlán, bárány, ló, madár, kacsa, tehén, hal, stb.; amiket mutatni szokott vagy ért: has, haj, pancsi, ham-ham, víz, szem, fül, orr, száj, fog, láb

Arról, hogy miért is viszi Marci a prímet...

Marci fiam tegnapelőtt volt három hónapos. Névnapja is ezen a napon volt, november 11-én. Csupa prímszám... Gyenge voltam matekból, de a 11 biztos az. A három is az. Jó, jó, tudom, ez erőltetett. Prímszám azonban a 47 is. Marci fiam ennyi kromoszómával született. Eggyel többel, mint mi, halandó emberek...Különleges kisember! Marci viszi a prímet. Amikor megtudtuk a diagnózist, Marci épp hangosan sírt és nagyon meleg volt. Igen, 2015 nyarán kimondottan hőség volt, tikkasztó forróság. Én épp büszke apa módjára sétáltam a városban, kezemben a legvastagabb szivarral, ami a trafikban kapható volt. Ekkor jött a telefon... A feleségem hívott fáradt, ijedt hangon. Az orvos kivizsgálta Marcinkat és Down-szindrómára utaló jeleket talált... A fene se hallott addig olyan dolgokról, mint a négyujjas barázda, szandál-árok a lábon, meg hasonlók. Vártunk, még nem volt biztos. Nem tagadom, kétségbe estem. Egész este az internetet böngésztem, több napig nehezen tudtam aludni. Sok mindent