Ugrás a fő tartalomra

Marczi a rengetegben

Első írásom a Dunszt nevű online kultúrmagazinban... (2018. április 18. - részlet)


Egy (kis róka bőrébe bújt) Down-szindrómás kisfiú édesapjának lírai naplójegyzetei „egészségességességről” és „fogyatékosságosságról”.

 kezdetek…

Emlékszem, amikor néhány órával fiunk születése után feleségem felhívott a kórházból és elmondta, a szülészorvos szerint „bizonyos jelek” arra utalnak, gyermekünk Down-szindrómával jött a világra. Akkor én még erről a „létállapotról” vajmi keveset tudtam. (Tudatosan használtam „betegség” helyett más gyűjtőfogalmat a Down-szindrómára. A Down-szindróma ugyanis nem betegség. Erről azonban egy későbbi naplójegyzetemben bővebben írok majd.) Három napon és három éjjelen át a világhálót böngésztem kutatva valami biztató, megnyugtató, ugyanakkor örömteli, kedves és nagyszerű után a Down-szindrómával kapcsolatban. Nem pánikhangulatban, sem pedig letört állapotban.

 „rókát faragni”…

A Marczit egyébként „Mar-szi”-ként ejti, ha róka nagymamája kérdi tőle: „És hogy hívják a kis Marczikát?” A kis rókafiú beszédfejlődése ugyanis némiképp le van maradva a hozzá hasonló korban lévő rókagyerekek beszédfejlődésétől. Szerencsére, azért jól halad előre!

Szarvas professzor mindenféle izomfejlesztő gyakorlatokat végez a kis rókafiún, amiket aztán a szülőknek naponta meg kell vele ismételniük. Ezeknek a gyakorlatoknak köszönhetően Marczi a mozgásban is nagyon megügyesedett. Ugyan nem szaladgál annyit még, mint a többi kisróka, de egy rövidebb sétát azért elbírnak már a lábai. Szüleivel néha kisétálnak a közeli tisztásra: ott kedvére hancúrozhat és hempereghet a friss mezőn!

Róka anyukája sokat dicséri fiát, de az olyan jelzőket, mint „jó”, „kielégítő” vagy „elégséges”, tudatosan kerüli. Még tanári pályája kezdetén – merthogy Marczi anyukája pedagógus – tett egy fogadalmat, miszerint „Nem észlényeket, rókákat faragni jöttem!”… Esténként, amikor Marczi hozzá bújik, arra gondol, fiacskája tán elmarad majd kissé ügyességben, eszességben, és a nevében is ott van az a bizonyos Z betű, ő azért akkor is mindig legdrágább Marcikájaként fogja szeretni kis rókafiát!  

 séta a Nagy-tó körül…

Négy nappal a szülés után autóba szálltam és a fővárost elhagyva megálltam egy Pozsony közeli tónál. Nevezzük ezt a tavat most egyszerűen csak „Nagy-tónak”. (Gyerekkoromban a szomszédos falu Kandi nevű halastava volt a legnagyobb tó, amit valaha láttam, ehhez képest ez a tó sokkalta nagyobb.) Másodjára jártam már körbe, amikor arra az elhatározásra jutottam, hogy blogot fogok vezetni kisfiamról és a mi közös kis életünkről.

Nem a nehézségekről akartam írni. Erre szerencsére nem is volt szükség, hiszen szindrómája ellenére fiunk teljesen egészségesen jött a világra. Egyszerűen arról, hogy mivel is jár az, ha valaki downos gyereket nevel. Arról, hogy ez nem egy sorscsapás! Arról, hogy így is lehet teljes és boldog életet élni.

Ennek szellemében kezdek most naplójegyzeteim írásába is, bízva abban, hogy talán hatásukra sikerül a Down-szindrómával kapcsolatos előítéletek falából kiszedni néhány téglát. S van még egy nem is annyira titkolt vágyam: talán a naplójegyzetek írása által (és közben) sikerül magamnak is szeretőbb, gondoskodóbb, odafigyelőbb, türelmesebb és figyelmesebb apává és emberré válnom.

Aznap a „Nagy-tónál” mindössze annyit történt, hogy végérvényesen apává váltam!

 

 

 vadászaton…

„Mézga Géza bevásárlóközpont” – ezt a nevet kapta az új üzlet, amely nemrégiben épült a falu szélén. A városiak, noha gyakran szoktak gúnyolódni a megnevezésén, azért csak lejárnak hétvégenként a „Mézgába”, mert ilyenkor féláron kapható itt a tej és a vaj.

Marczit, a kis rókafiút a szülei gyakran vadászatra is magukkal viszik. Esténként, pontban háromnegyed kilenckor, amikor már csak az utolsó bevásárlók lézengenek a pultok között, az üzlet hátsó részénél kinyílik egy vaskapu… Ilyenkor Marczi már a közeli bokrok egyikében szemléli lélegzet-visszafojtva az eseményeket. Igaz, hogy a vele egykorú rókakölykök már békákra is vadásznak a szüleik nélkül, ám azért ő se csak szórakozásból bújt a bokrok közé!

A kis róka szülei a kapu szélénél várakoznak, megbújva az árnyékban, s a bokrok felé leskelődnek. Amint a kidobásra szánt élelmiszerekkel megrakott kis furgon a nyitott kapu közelébe ér, Marczi rókanyelven felkiált. Erre a jelre a szülei hirtelen a farakás tetejére, majd onnét az ételszállító furgonra ugranak, a megszerzett zsákmánnyal pedig szélsebesen elviharzanak a kapu mentén, s beszaladnak a közeli erdő biztonságot adó magas fái közé. Marczi, a kis rókafiú – akinek a beszéde sokat fejlődött, mióta az erdő egyik legjobb logopédusához, Fox doktorhoz jár – már a megbeszélt helyen várja őket, és türelmetlenül jelzi, hogy éhes. Visszabújnak hát az odúba, közösen elmondanak egy róka-imát, utána pedig esznek. Amikor csak tudnak, közösen… Marczi csak azt sajnálja, hogy apukájának gyakran kell elmennie otthonról. Annak viszont örülni szokott, amikor friss nyúlhússal tér haza! Néha pedig fácánfejet is hoz magával, amit a kis rókafiú kimondottan szeret. Annál már talán csak a csirkecombot szereti jobban…

 mindennapi fogyatékosságaink…

Nemrég olvastam, hogy a 21. században kétezer-tizenegyben fordult elő utoljára, hogy a tavaszi napéjegyenlőség március 21-re esett. Ezért a csillagászati tavasz idén is március huszadikán kezdődött. Egy nappal később, március huszonegyedikén így a tavasz érkezését már nem, a Down-szindróma világnapját viszont annál inkább megünnepeltük! Családostul felemás zoknit húztunk és készítettünk egy fényképet az örökkévalóságnak: hat színes zokni virít a fotón, hat „mosolygós”, tavaszi lábfejen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mérföldkövek

Kezdjük is mindjárt egy kis videóval... És, igen!!! Marci felült... S azóta egyfolytában. Nem egyszer, nem kétszer, nem is háromszor... Naponta több százszor! Felül anya ölében, szoptatás közben, felül, ha apu hazajött, felül a nappaliban, játék közben, felül a konyhában, a hálóban, mindenhol! Mérföldkőhöz érkeztünk. Nagy a boldogság. El kell őt fogadnunk, olyannak amilyen. Se túl sokat, se túl keveset tőle elvárnunk nem szabad. Hány és hány szülő esik ebbe a hibába! Fejlesztések, nyelvórák gyerekkorban, s a folyamatos elvárás, hogy gyereke diplomata, orvos, filozófus, nagy író, költő, üzletember, sebész, színész, futballista legyen. A folyamatos bizonyítási vágy... Gyerekek, akiknek nincs gyerekkoruk, mert már készülnek a nagy életre, amikor ők valakik lesznek - megfelelve a szülői elvárásoknak. Hány és hány fiatalember nem bírja el a terhet! Hiszen nem emiatt nyúlnak tiltott szerekhez? Nem emiatt ugornak az egyik kapcsolatból a másikba? Nem emiatt utaznak be fél világot,

Arról, hogy miért is viszi Marci a prímet...

Marci fiam tegnapelőtt volt három hónapos. Névnapja is ezen a napon volt, november 11-én. Csupa prímszám... Gyenge voltam matekból, de a 11 biztos az. A három is az. Jó, jó, tudom, ez erőltetett. Prímszám azonban a 47 is. Marci fiam ennyi kromoszómával született. Eggyel többel, mint mi, halandó emberek...Különleges kisember! Marci viszi a prímet. Amikor megtudtuk a diagnózist, Marci épp hangosan sírt és nagyon meleg volt. Igen, 2015 nyarán kimondottan hőség volt, tikkasztó forróság. Én épp büszke apa módjára sétáltam a városban, kezemben a legvastagabb szivarral, ami a trafikban kapható volt. Ekkor jött a telefon... A feleségem hívott fáradt, ijedt hangon. Az orvos kivizsgálta Marcinkat és Down-szindrómára utaló jeleket talált... A fene se hallott addig olyan dolgokról, mint a négyujjas barázda, szandál-árok a lábon, meg hasonlók. Vártunk, még nem volt biztos. Nem tagadom, kétségbe estem. Egész este az internetet böngésztem, több napig nehezen tudtam aludni. Sok mindent

"Szó, szó, szó..." - Marci beszélni tanul

Aki facebookon is követi kis családunk mindennapjait, talán emlékezik még arra a hangfelvételre, amin az akkor még csak alig egy éves Marci fiunk az „apa” szócskát ismételgeti. Az azóta eltelt időben sok más szót is megértett és kimondott már, de vannak időszakok, amikor közülük egyet-egyet elfelejt. Marci ma - néhány hetes kihagyás után - ismét apának szólított. Boldogság a köbön! Sajnos feleségemnek még nem adatott meg az az öröm, hogy Marcello – ahogy olaszos hangulatunkban olykor Marcinkat nevezzük - anyának szólítsa őt. Remélhetőleg ez már a közeljövőben megváltozik! Bizakodásomnak jó okot ad, hogy Marcink egyre több szót ért, és egyre több szót mondani is megtanult már. (rövid lista - kimondott szavak: „adjál”, „be”, tente, tik-tak, lámpa, cica, apa, baba, bárány; állathangok utánzása, állatok jelölése: kutya, oroszlán, bárány, ló, madár, kacsa, tehén, hal, stb.; amiket mutatni szokott vagy ért: has, haj, pancsi, ham-ham, víz, szem, fül, orr, száj, fog, láb